Meny Stäng

Få en tryggare anställning som musiker

Musiker ses sällan som ett stabilt yrke, men är fortfarande drömmen och planen för många. Det här är några av sätten som du kan göra din karriär som artist mer stabil, och säkra en framtida inkomst.

Säkerställ oavvislig ersättningsrätt

Att man för ett verk man själv skapat har upphovsrätt vet de flesta om, men det är inte alla som känner till vad oavvislig ersättningsrätt innebär. Det är dock minst lika viktigt.

Ersättningsrätt innebär att du som musiker ska få betalt för musik som spelas utanför privat bruk. Spelas din låt till exempel i en butik bör du få betalt för det, även om det strömmas via en musiktjänst som Spotify eller Youtube.

Gå med i ett fackförbund

Det är svårt att påverka ensam, med går många tillsammans finns det möjlighet till förändring. Gå därför med i ett fackförbund.

Genom att vara en del av ett fackförbund kan du ha en större påverkan på yrket och se till att ni alla får schyssta villkor.

För att jämföra fackförbund kan du gå in på Fackförbund.com. Där kan du enkelt se vad varje förbund har att erbjuda dig.

Skaffa en lämplig utbildning

Talang räcker långt, men när det krisar är en utbildning som du har papper på ovärderlig. Se därför till att gå någon form av högre utbildning inom musik.

Antingen kan det vara inom det du vill jobba med, eller så kanske du utbildar dig till ett alternativt yrke att falla tillbaka på om du i framtiden ändrar dig.

Arbeta med företag med kollektivavtal

Det finns arbetsplatser som har bra koll på och respekterar kollektivavtal. Några av dem är bland annat SVT, UR eller Folkets Hus.

Välj hellre denna typ av arbetsgivare än de som tror att musik är gratis, för dessvärre är de många som tar konstärliga uttryck för givet.