Meny Stäng

Ljudsystem

Om du vill har en härlig film- eller musikupplevelse hemma är det a och o att ha ett ordentligt ljudsystem. Det är kanske inte alltid det lättaste att veta vad du ska ha, förutsatt att du inte är expert på området. Därför har vi plockat ihop de viktigaste tipsen som du bör ta med dig vid köpet av ditt nya högtalarsystem – varsågod, ta för dig!

Priset

Vad behöver du tänka på? För många är priset en avgörande faktor när de kikar runt på marknaden, detta av självklara skäl. I allmänhet kan du tänka på att lägga några extra kronor på ditt nya högtalarsystem om du har möjlighet, eftersom det i regel definitivt lönar sig i längden. Med det sagt behöver du inte lägga dig på den allra högsta prisnivån, så länge du inte gör din egen musik eller på annat sätt vill använda ditt ljudsystem i professionella syften av olika slag.

Vad ska du ha högtalarna till?

Det finns mängder av olika typer av högtalarsystem på marknaden – alldeles för många för att kunna nämna dem här. Vad du bör ha i åtanke i allmänhet är att fundera över funktionaliteten.

Detta innebär att du bör tänka på var du ska ha dina högtalare och på vilket sätt du vill använda dem. Vill du ha ett par till köket kanske du inte nödvändigtvis måste köpa ett par enorma, utan det kan räcka med en mindre modell. Idag finns många mindre modeller som samtidigt inte sparar på ljudet. För dig som vill börja spela musik kan det även vara relevant att köpa ett bra högtalarsystem för att själv kunna analysera din musik i hög kvalité. 

Olika typer av ljudsystem

Multiroom-system är en typ av högtalarsystem som har blivit väldigt populärt på senaste tiden. Du styr musiken från en surfplatta eller smartphone och kan låta den följa dig runt i huset eller lägenheten. Byt bara vilket rum du vill att den ska spela i och den anpassar sig efter dina önskemål. Många högtalare ansluter med din enhet med hjälp av Bluetooth, vilket förstås är en fördel eftersom du slipper krångel med sladdar. Det ger dessutom en mer stilren design i ett hem, vilket många tycker är snyggt.

Även de större högtalarna kopplas ofta med hjälp av Bluetooth idag och det blir på så vis mycket smidigare att sköta ljudet, även på fest. Ska du ha högtalare till ett större event kan det vara bra att kika på partyhögtalare. Ska du däremot använda ditt ljudsystem hemma är det i regel inte nödvändigt att ta till så pass kraftfulla produkter. Det räcker med mindre högtalare för att täcka även ett stort hus med en härlig ljudbild. Nu har du fått lite grundläggande information om högtalare. Dags att spana in utbudet!