Meny Stäng

Genrer inom musik

Musik är någonting som vi alla människor har älskat i hundratals år och det vackra med musiken är att det finns någonting för alla. Musiken har gått i expressfart framåt under de senaste åren och nya genrer börjar dyka upp och även mixas upp med andra genrer som skapar ett helt nytt sound. De gamla genrerna suddas ut en aning och musiker vågar mer och mer att blanda. Här nedan kommer vi ta upp de vanligaste genrer som finns.

Kommersiell musik

Det vi hör på radion kallas oftast för kommersiell musik, vilket innebär att det är musik som ska tala till en bredare publik. Denna musik är oftast väldigt poppig med catchiga riff och relativt simpla texter. Ordet pop uppkom år 1926 och är en förkortning för ”populär”, alltså populärmusik och London är staden som var kärnan för denna popmusik idag återfinns många av låtarna som retro-musik. På 1950-talet var popmusiken ett annat ord för rock and roll som från början kom från USA. Under 1960-talet började man skilja på pop och rock and roll som två olika genrer.

Rockmusiken

Rock and roll-genren uppkom som sagt under 1960-talet och är än idag en väldigt stor grupp där det finns många olika grenar. Rocken blev lite av den unga generationens revolution och frigörelse där även kläder och smink spelade in – rocken kom som ett helt paket. Det som utmärker rocken är dess distinkta elgitarrsriff, elbas, trummor och så vidare. Många hävdar att rocken föddes under början av 1900-talet då bluesen dominerade hos befolkningen nere i den amerikanska södern. Afro-punk, metal, alternative rock och punk är bara några få genrer inom rocken.

Hiphop/rap

Hiphopen startades under det tidiga 70-talet och är än idag en subkultur vars rörelse startades av puertoricanska och afroamerikanska ungdomar som bodde i South Bronx i New York.

Hiphopen har växt sig otroligt stor sedan dess och anses idag vara en av de kommersiella genrerna då dess rytmik och ofta viktiga texter påverkar människor. Hiphopen blev lite av ett uttryck för svarta att få ut sina känslor och få folk att lyssna till deras texter för att upplysa om förtrycket och missnöjet i samhället.

Idag blandas både rap och hiphop och linjerna inom dessa musikstilar suddas ut och inspiration hämtas ofta bland den afrikanska musiken. Artister som Drake och Cardi B är perfekta exempel på artister som både rappar och sjunger i sina låtar blandat med djupa budskap i sina texter. Dessa två artister spelas flitigt på radio och de anses idag vara två av de allra största artisterna vi har. Hiphopen handlade till en början om politik och där är N.W.A värda att nämna då de bidragit stort till utvecklingen av hiphopen.