Meny Stäng

Kända artister

Det finns många stora artister som har delat med sig av livet genom sina texter och musik. En del av dem finns inte längre kvar i livet men deras musik finns kvar och är fortfarande mycket populär. Vad är det som gör att en människa kan lämna ett sådant starkt avtryck efter sig att det lever kvar även efter att de själva har gått ur tiden? Och hur kommer det sig att andra som fortfarande finns bland oss redan räknas som legender?

Michael Jackson

Är det någon som har lämnat avtryck efter sig är det Michael Jackson. Han föddes 1958 i Indiana i USA. Hans karriär började år 1964 då han och hans fem bröder bildade popbandet The Jackson 5. Under året 1971 började han sin karriär som soloartist.

Han har levererat många kända låtar och var väldigt mångsidig när det kom till genrer. Han behärskade bland annat genrerna disco, danspop, R&B, pop, soul och funk. Tyvärr finns Michael inte längre kvar i livet då han dog blott 50 år gammal.

Zara Larsson

Zara Larsson är en ung kvinna som har gjort stora avtryck hos många människor, inte bara genom sin musik. Hon har nämligen uppmärksammats en hel del i media sedan hon 2014 redogjorde för sina feministiska ställningstaganden. Även inom musiken hon har gjort sig ett stort namn efter att hon slog igenom i Talang 2008. Sedan dess har hon vunnit priser som Årets kvinnliga liveartist och Årets genombrott. Zara blev den allra yngsta artisten att vinna två Rockbjörnar. De genrer som Zara sjunger inom är både pop och soul och hennes livespelningar är uppskattade över hela världen. 

Johnny Cash och Dolly Parton

”Hello, I’m Johnny Cash.” Så började denna artist sina spelningar eftersom han aldrig tog för givet att folk skulle veta vem han var. Oavsett hans framgång stod han med båda fötterna på jorden. Johnny Cash föddes 1932 i Arkansas i USA. Han sjöng sina egna låtar som han både skrev text och musik till och ibland kunde han även framföra andras låtar. Hans texter hade oftast en mycket stor betydelse då han skrev om livet. Publiken kunde känna igen sig i hans texter och musiken tog plats i deras hjärtan.

Dolly Parton föddes i Tennessee 1946 och har skrivit över 3 000 låtar. Dolly är en mycket stor artist och räknas som en levande legend. Hon har fans i stort sett hela världen. Hon behärskar en hel del musikinstrument och sjunger inte bara country, utan även en hel del rock och pop. Förutom sångerska är hon även skådespelerska och uppskattas av både barn och vuxna. Hon ger bort böcker till barn så att de ska kunna lära sig läsa. Dolly är en kvinna med ett stort hjärta!

Båda dessa artister har gjort ett stort avtryck på musikscenen och är än idag högst aktuella inom retro-musiken. Deras avslappnade förhållningssätt och verklighetsförankrade musik kommer troligtvis vara aktuell under en lång tid framöver.