Meny Stäng

Den svenska musikscenen

Sverige är ett litet land men trots detta har vi en enorm musikexport i form av väldigt begåvade producenter, artister, DJ:s och låtskrivare. Detta är inte ett helt nytt fenomen utan har varit ett faktum sedan åtminstone 1990-talet, då vi startade trenden med att exportera musikaliska talanger. En av de mest kända exporterna runt om i världen när man pratar om svensk musik är faktiskt ABBA.

ABBA startade redan på 70-talet och blev en stor världssuccé som tog dem på turné runt om i hela världen, med hysteriska fans som väntade på dem vid varje stopp. Efter ABBA är det troligtvis Roxette som är störst, bestående av Marie Fredriksson och Per Gessle. De gjorde en enorm succé utomlands och även i USA. Roxette gjorde till och med låten ”It must have been love” till filmen Pretty Woman. Än idag har banden flera tusen lyssnare och kommer troligtvis fortsätta vara en viktig del av svensk retro-musik

Svensk musik idag

Den svenska musikscenen idag är en stor blandning av olika genrer och egentligen är det ingen genre som är mer representerad än andra.

Det är ett väldigt blandat utbud och det finns olika former av hiphop, rap, pop, singer-songwriters, band, enskilda artister och artister som fått framgångar genom program som IDOL och liknande. Medelåldern bland de artister som är mest populära idag är dock ganska låg, de flesta är runt 20-30 år gamla. Den statliga svenska myndighet som fungerar som mötesplats för många musiker och musik-intresserade är Musikverket.

En genre som inte direkt fanns för cirka 15 år sedan är EDM-musiken. EDM står för elektronisk dansmusik och har slagit igenom enormt de senaste åren både som inspelningar och livemusik, inte bara bland ungdomar utan även bland äldre lyssnare. Den artist som är Sveriges största export inom denna genre är Avicii, som tyvärr gick bort nyligen. Avicii har kommit att bli en ledande roll inom denna genre och en Sveriges största musikexporter genom tiderna.

Nya artister

Det dyker upp nya duktiga artister titt som tätt på den svenska musikscenen och några av de senaste stjärnorna på himmelen är bland annat Zara Larsson, Tove Styrke, Seinabo Sey, Felix Sandman och Benjamin Ingrosso. Zara Larsson har haft enorma framgångar även utomlands och vunnit olika priser och gjort samarbeten med andra stora kända internationellt framgångsrika artister såsom David Guetta. De gjorde tillsammans låten ”This One’s for You” till fotbolls-VM år 2016.

Seinabo Sey med rötterna från Gambia är en enormt duktig ny artist som redan fått stämpeln som en av de mest talangfulla svenska artisterna. Benjamin Ingrosso från Wahlgren/Ingrosso-klanen gjorde sommaren 2018 succé genom att vinna den svenska Melodifestivalen och några månader senare kom han på en femte plats i Eurovision Song Contest. Samma sommar släppte han även låten ”Tror du att han bryr sig” med sin artistkollega och vän Felix Sandman.