Meny Stäng

Livespelningar

Ett sätt att njuta av den musik du tycker om är att gå på livespelningar när du har chansen. Det ger ofta en helt annan upplevelse än att lyssna på studioinspelad musik på ett ljudsystem. Detta beror på att det inte finns samma filter och ljudeffekter som på en studioinspelning, men det behöver absolut inte betyda att upplevelsen blir sämre bara på grund av detta. Det är helt enkelt olika typer av musikupplevelser. En livespelning kan ske både utomhus och inomhus och i stort format eller litet format. Även dessa olika format ger olika typer av upplevelser även om de båda är livespelningar.

Det bästa med en livespelning

Det som de allra flesta musikälskare anser vara fördelen med en livespelning är att du får en helt annan upplevelse av musiken som du tycker om. Det blir en mer genuin upplevelse att höra riktiga instrumenten på plats och se artisten, bandet eller gruppen uppträda live på scenen. Det bjuds ofta på både favoriter och överraskningar ur artistens repertoar och stämningen bland publiken hjälper till att förhöja känslan av att detta är något speciellt. Dessutom delar man ofta upplevelsen med någon man tycker om. Om spelningen hålls utomhus spelar även vädret in i denna upplevelse, vilket kan påverka både negativt och positivt.

 

Negativt med livespelningar

Beroende på vad du är för typ av människa kan du uppfatta en livespelning på olika sätt. Om du inte tycker om stora folksamlingar och hög ljudnivå är kanske detta inget för dig. Rent generellt tycker dock de flesta om att någon gång förhöja upplevelsen av sin favoritgenre genom att uppleva den i liveformat. Om det till exempel skulle börja regna och åska eller blåsa hårt under en spelning utomhus kan upplevelsen få en negativ klang. Ljudnivån kan även den vara ett problem om du har känsliga öron och en för hög ljudnivå kan bidra till att du utvecklar tinnitus.

Första gången på livespelning

Om du aldrig tidigare har gått på en livespelning finns det några tips att tänka på. Det första är att se till att du har fått tag på äkta biljetter till konserten. Se även till att du kommer till platsen en bra stund innan så att du kan få en bra plats där du får ett bra synfält över scenen. Om du inte har en sittplats bokad redan, och beroende lite på vad det gäller för evenemang, kan det vara bra att ha med en fällstol om du vet att du inte orkar stå under en länge tid. Se upp för trängsel och ha öronproppar med dig!