Meny Stäng

Retro-musik

Visste du att LP-skivan idag är det enda växande fysiska musikformatet? Den gjorde comeback under början av 2000-talet och har gått från indie-nisch till mainstream under senare år. Även retro-musiken spelas vanligtvis på LP för den verkligt gammaldags känslan. 

Många av dagens kommersiellt framgångsrika artister, däribland Beyoncé, väljer att även släppa LP-versioner av sina album. En del av charmen med LP är att skivorna känns retro och du kan hitta både gammal och ny musik i detta format.

Det är intressant att se att äldre musik idag streamas flitigt via Spotify och liknande musiktjänster. The Beatles till exempel, som satte standarden för modern pop-rock, känns lika aktuella idag som när de var aktiva på 60-talet. Många av dagens stora artister refererar till dem som en inspirationskälla. Bland andra Lady Gaga och Oasis säger sig ha influerats av The Beatles. The Beatles mest streamade låt på Spotify har idag 200 miljoner spelningar.

70-, 80- och 90-talets musik

Under 70-talet föddes punk och heavy metal. Bland punkfans anses Ramones vara pionjärer för genren och Led Zeppelin sägs vara det första heavy metal-bandet. Saker började också hända på den renodlade popfronten detta årtionde, då ABBA satte Sverige på musikkartan. ABBA har ett speciellt sound som står sig än idag, vilket den musikaliska storfilmen Mamma Mia! visar på. Just nu visas uppföljaren ”Mamma Mia! Here We Go Again” i fullsatta biografer världen över.

På 80-talet kom en riktig renässans för popmusiken, med artister som Madonna, Whitney Houston och Prince. Listan kan göras lång men dessa artister är exempel på musik som är högaktuell än idag. En gemensam nämnare är att deras karriärer sträckte sig långt in på 90- och 2000-talet och deras inflytande över popmusiken är helt enkelt svårslagen. Whitney Houston har varit inspiration för kvinnliga artister såsom Adele och Mariah Carey.

Dagens populärmusik

Om vi kikar på musiken som har dominerat topplistorna under senaste åren hittar vi mycket EDM (Electronic Dance Music), Hip Hop och R&B-influerad pop. I skrivande stund är Ariana Grandes nya album ”Sweetener” en stor hit och hon säger sig ha inspirerats av kvinnliga pop-ikoner som Whitney Houston, Mariah Carey och Céline Dion. Albumet känns också starkt influerat av R&B från sent 90-tal, vilket visar hur stor roll retromusiken har för dagens musik

Det är svårt att förutspå hur nästa våg av populärmusik kommer låta men att ta inspiration från tidlösa klassiker kommer säkert ingå i receptet för en hit även framöver. Med tanke på hur retromusiken lever vidare kommer vi säkerligen hitta nya artister om 10-20 år som även de inspirerats av The Beatles eller Michael Jackson eller kanske till och med av ABBA. Visst är det underbart att bra saker lever vidare!