Meny Stäng

Så startar du egen musikfirma med ett företagslån

Det är svårt att få en dröm att bli verklighet utan kapital. Det är där företagslån kommer in i bilden.

Med en utomstående investering blir det plötsligt möjligt att göra något riktigt av din hobby. Det blir bara fantasin som sätter gränserna.

1. Formulera en tydlig idé och affärsplan

Söker du att starta eget är det viktigt att ha allt rörande ekonomin bestämt. Du måste därför omvandla din idé till konkreta siffror.

Räkna på hur mycket pengar du behöver låna för utrustning, instrument samt andra resurser. Se sedan över hur mycket intäkter du kan vänta dig att driva in.

Balansen däremellan talar om för dig hur stort lån du kan ansöka om.

2. Sök ett företagslån utifrån siffrorna

När du har allting klart för dig är du redo att skicka in en låneansökan. Det är skillnad på att låna till ett befintligt företag och ett nystartat, och det finns några unika aspekter för starta eget-lån. Läs mer om dem på www.företagslån.com.

Har du inte möjlighet att själv gå i borgen för företaget kan det vara en bra idé att söka ett lån utan borgen. Då är det dock viktigt att tänka på att räntorna väntas bli högre, eftersom långivaren tvingas ta en större risk.

Går du eller någon annan i borgen blir de återbetalningsskyldiga om företaget går i konkurs. Är det ont om kapital redan från början är det inte ett fantastiskt scenario.

3. Lev din dröm med din nya verksamhet

Tänk på att ett lånelöfte inte är ett givet lån. Skulle något i din privatekonomi förändras är det viktigt att dubbelkolla med banken, innan investeringar görs.

När du väl har lånet säkrat är det dags att starta upp musikverksamheten. Svårare än så är det inte.

Genom att ha fortsatt och regelbunden kontakt med din långivare försäkrar du dig om en bra relation. På så sätt ökar möjligheterna att kunna ta utökade lån senare i företagslivet.