Meny Stäng

Musiktjänster

I dagsläget finns det en hel del musiktjänster som du kan streama musik via, bland annat från mobilen. För det mesta har de både gratisalternativ och premiumversioner där du betalar en månadskostnad.

Nuförtiden behöver du inte byta cd-skiva i tid och otid eller ha en massa cd-fodral som tar plats, utan nästan all musik finns att tillgå via streamingtjänster för musik. Vi kommer här berätta kort om tre olika musiktjänster och vilka fördelar och nackdelar respektive tjänst har.

För precis som med det mesta annat passar olika saker olika sorters personer. Häng med oss till musik-streamingens värld och välj din favorit!

Spotify

Spotify är ett i grunden svenskt företag som är väldigt populärt bland konsumenterna. Det är den största streamingtjänsten med över 150 miljoner lyssnare. I deras gratisversion kan du inte lyssna på allt innehåll på din mobil och det kommer en hel del reklamavbrott. Deras premiumversion kostar 99 kronor per månad i sin standardversion men den har även familje- och studentversioner till rabatterat pris. Du kan prova på Spotify Premium gratis via mobilen i sju dagar utan att ange någon betalningsinformation. Spotify har ett rikt utbud av musik, inom alla tänkbara genrer och finns tillgängligt på många enheter. En nackdel är att gratisversionen inte erbjuder hela utbudet på mobilen trots reklamavbrott.

Spotify har på senare tid även genomfört flera exklusiva projekt, där man exempelvis hållit livespelningar i sin studio som sedan publicerats på musiktjänsten.

Apple Music

Apple Music är förstås Apples egna streamingtjänst men den finns tillgänglig även på androidenheter. Man kan även ha tillgång till den via iTunes. På Apple Music finns det 45 miljoner låtar som du kan lyssna på online och offline. De erbjuder en gratis provperiod utan bindningstid och provperioden gäller i hela tre månader. Även Apple Music har studentabonnemang och familjeabonnemang, vilket är en stor fördel då till exempel alla i familjen inte behöver betala för egna abonnemang, speciellt eftersom Apple Music inte har någon gratisversion. Det är förstås en nackdel för de som inte har råd att betala för att streama musik och behöver en annan metod.

Tidal

Tidal är en annan streamingtjänst som har över 56 miljoner låtar i sitt bibliotek. En annorlunda sak med Tidal, som vi också ser som en fördel, är att de har över 200 000 musikvideos som du kan titta på. Tidal försöker skapa en relation mellan artister och fans och är till största delen ägt av artister. De låter dig även få chansen att lyssna på musiken med HiFi-ljud så att du kan njuta ordentligt. De har olika abonnemang för standardljud och HiFi-ljud, där det senare kostar dubbelt så mycket per månad. Premium med standardljud kostar 9,99 dollar och för familj kostar det 14,99 dollar.