Meny Stäng

Förvara dina instrument på rätt sätt

Gitarrer hänger i rad i ett lager

Hur du ska förvara dina instrument beror självklart på vilket instrument det rör sig om. Alla instrument förvaras inte på samma sätt. Vi har dock försökt ge några övergripande tips som gäller oavsett vilket instrument du vill förvara.

Förvara instrumenten i jämn temperatur

Du vill inte utsätta dina instrument för plötsliga temperaturskillnader. Därför är det bäst att förvara dina instrument på en plats där temperaturen är konstant. Tänk dock på att instrument överlag inte tycker om vare sig kalla eller varma platser under längre stunder. Det är inte heller bra att förvara instrumenten i för torra miljöer.

Tänk på! Stråkinstrument ska helst förvaras i 50–70 procent luftfuktighet.

Om du har plats för det är det bra att förvara instrumenten hemma. Där är temperaturen relativt jämn året om och det sker inga kraftiga temperaturskillnader.

Skaffa ett varmförråd om du inte har plats i hemmet

Om du inte har plats att förvara dina instrument i hemmet och behöver skaffa förrådsplats är det bäst att använda ett varmförråd. Där är temperaturen kring 20 grader hela tiden, och du behöver varken oroa dig för några kraftiga temperaturskillnader eller fukt och kyla.

Förrådsuthyraren Prinsens Lager erbjuder varmförråd i en rad olika städer runt om i Sverige. De erbjuder dessutom förråd i olika storlekar, så att du kan välja den storlek som passar dig bäst. Om du bara ska förvara ett par gitarrer behöver du troligtvis inte tillgång till det allra största förrådet.

Förvara instrumenten i fodral

Om du har möjlighet är det bäst att förvara instrumentet i ett fodral, antingen ett mjukt eller ett hårt. I fodralet skyddas instrumentet mot temperaturskillnader och fodralets stoppning garanterar även en säker transport.

Om du till exempel vill förvara en fiol vill du undvika att den kommer i kontakt med direkt solljus. Fioler och andra lackade instrument kan blekas av solljuset. Dessutom kan solen leda till torrsprickor och att limningarna släpper.

Stående fodral bör förvaras på sidan

En del fodral är så kallade upprättstående fodral. Det finns exempelvis till cellor. Sådana fodral bör dock inte förvaras stående, trots namnet. Det är bättre att lägga fodralet på sidan, annars finns risken att det välter och att instrumentet skadas.

Även utan fodral ska instrument som cellor, gitarrer och fioler inte förvaras stående mot bord eller stolar. Ställ i stället instrumenten på sidan.