Meny Stäng

Tips till dig som vill börja med musik

Musik har funnits i flera århundraden och musiken är någonting som är under ständig utveckling. Musik har alltid setts som någonting underhållande och kreativt och är det någonting som vi alla troligtvis har gemensamt är det att vi lyssnar på musik. Själva musiksmaken skiljer sig från person till person men det är någonting med musiken som fångar in människan och som får en att känna, oavsett vilket humör man är på.

Går du i tankarna att börja hålla på med musik har du absolut hittat rätt. Det finns så många aspekter av musik, vilket gör att du kommer kunna hitta någon genre som du tycker om. Du kanske vill damma av dina föräldrars gamla gitarr där hemma och lära dig grunderna så att du senare kan börja lira på riktigt. Eller är det något annat instrument som intresserar dig?

 

YouTube är din bästa vän

Vad du än tar dig an inom musikens värld är YouTube ett ställe där du kan lära dig otroligt mycket. Ett tips är att börja där och väldigt snabbt kommer du inse att du kommer kunna lära dig mycket på detta sätt. Där kan du exempelvis lära dig grunderna i piano eller lära dig den där speciella låten som du alltid har nynnat på, eftersom du alltid kan pausa och gå tillbaka.

Har du alltid gillat att sjunga och känner att det är någonting som du vill utvecklas inom finns det mängder med körer du kan gå med i. Där lär du dig om stämmor, harmonier och hur det är att sjunga i grupp. Är du mer inne på att satsa på solosång är ett hett tips att söka upp en bra sångpedagog som lär dig använda din röst på rätt sätt.

Börja producera musik

Idag är mycket av den musik vi hör på radio gjord elektroniskt, alltså skapad i något musikprogram där du i princip har alla instrument du behöver – fast i datorn. Börja med att hitta ett bra nybörjarprogram där du kan testa dig fram, och även där – ta hjälp av YouTube. Där hittar du mängder med tutorials. Det kan verka väldigt svårt till en början men börja med att klicka runt i programmet.

Det finns givetvis bra intensivkurser eller till och med högskolor där du kan studera musikproduktion och även rena musikskolor där du kan specialisera dig inom din genre, sång eller instrument. Musik är ett världsligt språk och det finns mängder med sätt att starta din musikkarriär på och det är bara du som sätter gränserna. Tänk på att allt tar sin tid och att det är skapandet som är det vackra. Lycka till!